Bakara Suresi Tamamı OKUNDUĞU YERE ŞEYTAN GİREMEZ AİLE HUZURU VE BEREKETSİZLİKTEN KURTULUŞ REÇETESİ
286 âyetlik ve tam 50 sayfalık bir Kur’ân suresidir. Önce bir şifre ile başlar sûre: Elif lâm mîm… Sûrenin sonu ise dua ile biter. İşte Bakara Suresi’nin faziletleri:
Hem şifalı hem de koruyucu bir sûre
286 âyetlik ve tam 50 sayfalık bir Kur’ân suresidir Bakara Sûresi.
Önce bir şifre ile başlar sûre: Elif lâm mîm…
Sûrenin sonu ise Rabbenâ/Ey Rabbimiz dualarıyla biter.
Bu şifre mi duayı açıklıyor, yoksa dua mı şifreyi açıyor, bilinmez.
Bildiğimiz bir şey varsa, o da sûrenin Peygamberimizin gözündeki ve gönlündeki yeri ve derecesi…
Öyle ki Kur’ân’ın en uzun sûresi olan Bakara Sûresi hem dünyanın hazinesidir, hem de cennetin…
Hem dünya şerlerinden korur insanı hem de âhiret tehlikelerinden…
Hem bize yetiyor her şeyiyle hem de ailemize, çoluk çocuğumuza…
Medenî bir sûredir Bakara Sûresi. Medine-i Münevvere’de nazil olmuş, kıyamete kadar gelecek olan insanlara medeniyet dersi vermiş, insanca yaşamanın sırlarını göstermiştir.
Dünya huzuru mu istersiniz, âhiret saadeti mi; hepsi, doyasıya, bütünüyle sûrenin başından sonuna kadar ince ince anlatılmış, bildirilmiş.
Bütün bir insanlığın kurtuluş yolları bazısı yarım sayfayı, bir sayfayı bulan âyetlerle anlatılmış…
Meşhur tefsir âlimi İbnu Arabî der ki:
“Üstatlarımızın bazılarından şöyle duydum: Bakara Sûresi’nde bin emir, bin nehiy/yasaklama, bin hüküm ve bin haber/bilgi vardır. Abdullah bin Ömer bu sûre üzerinde sekiz sene ders vermiştir.”
Muhtevası, içeriği, derinliği ve gizemi bu kadar geniş olan Bakara Sûresi’ni Sevgili Peygamberimiz çok metheder, çok över, çok sena eder.
Peş peşe okuyacağımız şu üç hadis gözümüz gibi koruduğumuz evimizi, yuvamızı, mahremiyetimizi ne yaparsak koruma altına alacağımızı gösterir.
“Evlerinizde Bakara Sûresi’ni okuyun. Çünkü Bakara Sûresi’nin okunduğu eve şeytan girmez.”
“Evlerinizi mezar yapmayın. Orada namaz kılın. Şüphesiz şeytan, Bakara Sûresi’nin okunduğunu işittiği evden kaçar.”
“Her şeyin bir zirvesi vardır. Kur’ân’ın da zirvesi Bakara Sûresi’dir. Bu sûreyi gündüz okuyan kimsenin evine üç gün şeytan girmez. Geceleyin okuyanın evine de üç gece giremez.”
Bir eve şeytan giremezse, başını kapıdan içeri bile sokamazsa, o evde bir tartışma, bir huzursuzluk, bir kavga, bir bereketsizlik, bir geçimsizlik olur mu? Çünkü saydığımız bütün bu tersliklerin sebebi şeytandan başkası değildir.
Şeytanın defedilip içeri alınmamasıyla kalmıyor mesele, bir de cennet tacı giydiriliyor sûreyi okuyanlara…
“Kim Bakara Sûresi’ni okursa kendisine cennette bir taç giydirilir.”
Bakara Sûresi ’nin son 2 âyeti ise daha muhteşemdir, daha muazzamdır; bir o kadar şifa kaynağıdır ve dopdolu bir hazinedir.
DUA NEDEMEK çağırmak, seslenmek, davet etmek, istemek ve yardım talep etmek anlamlarına gelen dua,Allah’ın yüceliği karşısında insanın aczini ve zafiyetini itiraf etmesi, sevgi ve saygı ile O’nun lütuf, nimet ve yardımını, dünya ve ahirette nimetler ve iyilikler ihsan etmesini; üzerindeki sıkıntı, dert ve belayı gidermesini; günah, hata ve kusurlarını bağışlamasını dilemesi; yalvarıp yakarması ve O’na hâlini arz edip niyazda bulunması demektir.