Bu cihaz öğrencilerin beynini okuyor!
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

Bu cihaz öğrencilerin beynini okuyor!

Hababam sınıfında bir “Külyutmaz öğretmen” vardı ya… Onun sınıfında dalga geçmek, kopya çekmek imkansızdı hani. Öğrencilerin dikkatini başka yerlere vermemesi için adamcağız sıraların üstüne çıkıp dolaşırdı.
Sağa bakmak yok! Sola bakmak yok! Sen, dön önüne! Sen, kımıldama! Gözünü önünden ayırma! Yutmam! Yutmam! Kimse yutturamaz bana! Ben kül yutmam!
İşte bu külyutmaz öğretmen 42 yıl önce değil de bugün yaşasaydı, böyle sıraların üstüne çıkıp dolaşmasına gerek kalmazdı. Tek yapması gereken internette Çin’deki alışveriş sitelerinden birine girip 2999 yuana şu kafa bandını sipariş etmek olurdu. Sonra da bunu öğrencilerin kafasına geçirdi mi tamamdır.
Evet böyle bir kafa bandı gerçekten de var ve geçtiğimiz günlerde Çin’de satışa çıkarıldı. Focus 1 adlı bu kafa bandının amacı -kendi söylemleriyle- eğitimi yeniden tanımlamak. Bunu yapmak için de öğrencilerin kafasına takılıyor. Sonra da onların yüzünde böyle anlamsız bir gülümseme oluşuyor. Yok yok sadece onların beyin dalgalarını okuyor. Bir çeşit elektroensefalogram yani EEG cihazı.
Dünyanın ilk giyilebilir beyin-makine arayüzü. Takılan kafalardaki odaklanma ve dikkat seviyesini ölçüyor. Beyin-makine arayüzü konusunda daha önce Elon Musk’ın şirketi Neuralink hakkında bir video hazırlamıştım hatırlarsanız. Orada anlattıklarım hala geliştirilme aşamasında idi. Bu cihaz ise satışa çıktı bile.
Peki eğitimi nasıl dönüştürmeyi hedefliyor? Tipik bir sınıftaki en büyük problemlerden biri nedir? Öğrencilerin dikkatini derse vermesini sağlamak. Konsantrasyon. Arka sırada kaynatanlar. Ön sırada uykusu gelenler.
Oysa bu cihazı kafanıza takınca işler değişiyor. Hemen beyin dalgalarınızı okumaya başlıyor. Alfa, beta ve teta dalgalarını analiz ediyor. Özel bir algoritma yardımıyla bu analiz bir sayıya dönüştürülüyor. Yani derse ne kadar konsantre olduğunuzu sayısal olarak size gösteriyor. Sadece size de değil. Ortasındaki ışıkla herkese. Mavi ışık sizin hiç oralı olmadığınızı gösteriyor. Kırmızı ışıksa tüm benliğinizle kendinizi derse verdiğinizi. Öğrencilerin tüm bu sayısal odaklanma bilgileri öğretmenin önündeki bir bilgisayara gönderiliyor. Böylece öğretmen hem de gerçek zamanlı olarak sınıfın ortalama dikkat değerlerini görebiliyor. Eğer bu değer düşmeye başlarsa öğrencilerin dikkatini toplayabilmek için gereken tedbirleri alabiliyor.
Öğrencilerin dikkatini çekebilmek için ne yapabilir mesela? Sıraların üstüne çıkabilir. Külyutmaz öğretmen 42 yıl önce keşfetti bu tekniği 🙂 Şaka bir yana eğer öğretmen o anda sınıfın ilgisini çekemiyorsa öğretmek için kullandığı yöntemleri değiştirebilir. Bakın nasıl da döndü mavili, kırmızıya 🙂
Öğrencilerin dikkat seviyelerini sayısal bir değere dönüştürerek ölçmek başka ne anlama gelebilir? Karne notu. Öğrenciler kendi aralarında yaptıkları takım çalışmalarında bile kafalarında bu bant olduğu müddetçe öğretmenler onları takip edebilir. Okul müdürleri toplanan bu “big data”yı kullanarak okullarını daha iyi hale getirmeye çalışabilir. Bu bilgiler birleştirilip, dünyanın en büyük beyin dalgası veritabanına dönüştürülebilir ve bu veritabanı da hastanelerle paylaşılarak beynin nasıl çalıştığı konusunda araştırmalar yapılabilir.