Ettehiyyatü Duası ezberle | Herkes için Ettehiyyatü Duası okunuşu ve Anlamı | 10 Tekrar
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

Ettehiyyatü Duası ezberle | Herkes için Ettehiyyatü Duası okunuşu ve Anlamı | 10 Tekrar

Ettehiyyatü Duası ezberle | Herkes için Ettehiyyatü Duası okunuşu ve Anlamı | 10 Tekrar

Sözlük anlamı itibariyle “şehâdet getirmek, tahiyyata oturmak; şahitlik istemek” anlamlarına gelen teşehhüd , İslam fıkhında namaz kılarken ka‘dede (oturuşlarda) Tahiyyat duasını okuma anlamına gelmektedir. Ettehiyyatü (Tahiyyat) duasını namazların oturuş kısımlarında okuruz. Sahâbe Efendilerimiz ve tâbiîn dönemlerinde “tahiyyetü’s-salât, hutbetü’s-salât” olarak anılan tahiyyat daha sonraki dönemlerde kelime-i şehâdetten dolayı “teşehhüd” ismi verilmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Ettehiyattü duasını” Kur’an’dan bir sûre öğretir gibi ashabına öğretmiştir.
(İbn Mâce, “İḳāmetü’ṣ-ṣalât”, 24).

“Ettehiyyâtu lillâhi vessalevâtu vettayibât. Esselâmu aleyke eyyuhen-Nebiyyu ve rahmetullahi ve berakâtuhu. Esselâmu aleynâ ve alâ ibâdillâhis-Sâlihîn. Eşhedu en lâ ilâhe illallâh ve eşhedu enne Muhammeden abduhû ve Rasuluh.”

“Bütün duâlar, senâlar, bedenî ve mâlî ibadetler Allah Teâlâ’ya mahsustur. Ey Peygamber! Sana selâm olsun, Allah’ın rahmeti ve bereketi üzerine olsun. (Ey Rabb’imiz)! Selâm bize ve Allah’ın sâlih kullarının üzerine olsun. Şahitlik ederim ki, Allah’tan başka ilah yoktur. Yine şahitlik ederim ki, Muhammed, O’nun kulu ve Peygamberidir.”

التَّحِيَّاتُ لِلَّهِ وَالصَّلَوَاتُ وَالطَّيِّبَاتُ ﴿﴾ السَّلامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا النَّبِيُّ وَرَحْمَةُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ ﴿﴾ السَّلامُ عَلَيْنَا وَعَلَى عِبَادِ اللَّهِ الصَّالِحِينَ ﴿﴾ أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلا اللَّهُ ﴿﴾ وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ

Ettehiyyatü duası bütün namazların sonunda ve iki rekattan fazla olan üç ve dört rekatlı namazların ikinci rekatın sonunda da okunur.

Kade-i ahire yani son oturuştaki süre Hanefîler’e göre “teşehhüt” miktarıdır. Teşehhüt miktarı ise, Ettehiyyatü duasını okuyacak kadar bir süredir. Şafiî ve Hanbelîler’de ise farz olan oturuş süresi teşehhüt miktarına ilaveten bir de Hz. Peygamber’e salavat getirilebilecek (“Allahümme salli alâ Muhammed” diyecek) kadardır. Mâlikî mezhebine göre farz olan, hiç değilse selam vermeye elverişli bir süre oturmaktır.

Peygamber Efendimiz (S.a.v.); “Sen ettehiyyatü’yü okuduğun veya oturduğun zaman, senin namazın tamam olmuştur” (Zeylaî) buyurmuşlardır.

Kısaca burada asıl olan namazda bir süre oturmaktır ve farz olan da budur. Hz. Peygamber burada namazın tamamlanmasını bir fiile bağlamıştır, o da bir süre oturmaktır.

Peygamber Efendimiz (S.a.v.); “namazların sonunda daima oturmuş, ettehiyyatü’yü okumuş ve okunmasını ashabına da emir buyurmuştur.” (Buhari) hadisi şerifine göre namazlarda da Ettehiyyatü okumak vaciptir.

#التَّحِيَّاتُ #Ettehiyyatü #Ettehiyyatüduası

?Yeni videolardan bildirim almak için abone olup, Zili açabilirsiniz
Link: https://www.youtube.com/channel/UChgMijB0NfieoU2qDr-NbcQ?sub_confirmation=1