İntihar Etmenin Günahı | Kayıp Dualar
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

İntihar Etmenin Günahı | Kayıp Dualar

Kanalımıza ABONE OLUN ? https://goo.gl/yDnyXI ?
Web Sitemizi Ziyaret Edin ? https://goo.gl/kBbPK4 ?
Facebook Sayfamızı Beğenin ? https://goo.gl/ppqIPP ?

İntihar Etmenin Günahı

İntihar etmek, kesinlikle caiz değildir, haramdır, en büyük günahlardandır. İntihar etmenin günahı, bir adamı haksız yere öldürmenin günahından daha büyüktür.

Beden, Cenab-ı Hakkın insanoğluna verdiği en büyük emanettir. Bu emaneti, ruh bedenden kişinin kendi müdahalesi olmaksızın ayrılıncaya kadar koruması gerekir. Vücut nimeti, Allah tarafından insanoğluna verilmiş bir emanettir. İnsana canı veren Allah olduğu gibi, onu almaya yetkili olan da O’dur.

Kişinin ruhi ve fiziki sıkıntılara sonuna kadar sabır göstermesi, İslam’ın gayesidir. Aksi halde intihar etmekle dünyevi sıkıntı ve problemlerini çözeceğini düşünen kişi, hemen intikal edeceği kabir ve daha sonra ahiret hayatında çok daha büyük sıkıntı ve felaketlerle karşılaşır.

Dünyada birçok insan, çeşitli nedenlerle ticarette iflas ettiğinden, aile geçimsizliğinden, yaptığı hatalardan bunalıma düşüp kurtuluş çaresini intiharda bulacağını sanır ve canına kıyar. Oysa intihar, çare değildir. Eğer bu dünyadan sonra bir hayat olmasaydı intihar belki çare olabilirdi. Ama maddi vücudun ölmesi, her şeyin bitmesi değildir. Ruh ölmez. Ruh, vücuttan ayrıldıktan sonra, insanın dünyada yaptığı hareketlere uygun bir yaşantı içine girer. Ölüm, ruhun yeni bir hayata başlamasıdır. O hayat süreklidir. Canına kıyan kimse, ruhunu Allah’ın azabına atmış olur, ahiretini mahveder.

Evet, intihar kesinlikle haramdır. Cenab-ı Hak şöyle buyurur:

“… ve kendinizi öldürmeyiniz…”

Ebû Hureyre (R.A.) den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

“Her kim kendini bir dağdan aşağı atıp da kendi kendisini öldürürse, bu intihar eden kimse cehennem ateşi içinde ebedi ve daimî olarak kendisini yüksekten aşağıya bırakır olacaktır. Her kim zehir yudumlar da kendisini öldürürse, o kimse de zehri elinde, cehennem ateşi içinde ebedî ve daimi olarak zehri içer olacaktır. Her kim de kendisini bir demir parçasıyla öldürürse, o da demiri elinde kendi karnına vurur ve yarar halde ebedî ve daimî surette cehennem ateşinde olacaktır.” buyurmuşlardır.

Sabit b. Dahhak R.A.) den rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

“… Her kim dünyada kendisini bir şeyle öldürürse, cehennem ateşinden intihar ettiği nesne ile azab olunur…” buyurmuşlardır.

İntihar eden kimse dinden çıkmış olmaz. Bu yüzden intihar suçunu işleyenin, cezasını çektikten sonra cehennemden kurtulacağı umulur. Ancak bunun için, intihar edenin son anda mümin sıfatını taşıması ve intiharın helâl olduğuna inanmamış olması gerekir.

Fukaha, intihar eden müslümanın, intiharı sebebiyle ahirette çok şiddetli bir azap göreceğini ifade etseler de, intihar edenin imandan çıktığını ve kâfir olduğunu söylememişlerdir. Çünkü iman ve küfür, davranış bozukluğuyla değil, inanç ve düşünce ile ilgilidir. İntihar edenin inanç durumu ise, kendisi ile ALLAH arasındaki meseledir. Fukahanın çoğunluğuna göre, intihar ederek ölen bir Müslüman, diğer Müslüman cenazelerinde olduğu gibi yıkanır, kefenlenir, cenaze namazı kılınır ve Müslüman mezarlığına gömülür. Çünkü Kelime-i Tevhidi söyleyen herkese, yaşadığı sürece, öldüğünde, mezara gömülünceye kadarki işlemlerde Müslüman muamelesi yapmak, bundan ötesini ALLAH’a havale etmek gerekir.

İntihar edenler için de Yasin okunur, günahlarının bağışlanması için dua edilir, hayır hasenatta bulunulur. Böyle yapmakla kişinin azabının hafifleyeceği umulur.