MELEK GİBİ OLMAK İSTER MİSİN? / Kerem Önder

Melekiyete Teşvik

Üçüncü Fayda: Bu, beşerin, meleklere benzemesine bir teşviktir. Bu böyledir, zira, en alttaki türün en üstünde bulunan, en üstteki türün en altında bulunana bitişiktir. İşte bu sebepledir ki, “İnsanlık mertebelerinin en sonuncusu (yani, en üst mertebesi), meleklik mertebelerinin başlangıcıdır. Sonra melekler, kendileri hakkında, “Biz sana hamdederek, noksan sıfatlardan seni tenzih ediyoruz” (Bakara, 31) demişlerdir. “İstiğfar”ın manası da yine, nefsi arındırmak, takdis etmek manasına racidir.
Hz. Aişe (r.a) şunu rivayet etmiştir: Hz. Peygamber (s.a.s), bu sûrenin nazil olmasından sonra,”Allahım, seni hamd ile teşbih ve tenzih ederim. Allahım, beni bağışla! Sana tevbe ve istiğfar ediyorum!” demeyi çoğaltmıştır. Hz. Aişe (r.a) yine şöyle demiştir: “Hz. Peygamber rükûunda çokça, “Allahım, Seni hamd ile tesbih ederim. Allahım beni bağışla!” diyordu. Yine Hz. Aişe (r.a)’nin anlattığına göre, Hz. Peygamber (s.a.s), son demlerine doğru, otururken kalkarken, giderken gelirken, daima “Allah’ı hamd ile teşbih ve tenzih ederim” diyordu. Bunun üzerine, “Ey Allanın Resulü, sen, “Sübhanellâhi ve bihamdihî..” ifadesini çokça söylüyorsun, (niye)? deyince, “Çünkü ben, bununla emrolundum” dedi ve “Allah’ın yardımı… geldiği zaman “ayetini okudu.
İbn Mes’ûd’dan rivayet edildiğine göre bu sûre nazil olduğu zaman, Hz. Peygamber (s.a.s), “Allahım, seni hamdinle tenzih ve teşbih ederim. Allahım, hem beni bağışla. Muhakkak ki sen, tevbeleri çokça kabul edensin, çok bağışlayansın” ifadesini çokça söylemeye başlamıştır. Yine rivayet olunduğuna göre, Hz. Peygamber (s.a.s), “Muhakkak ki ben, günde, Allah’a yüz kere tevbe ediyorum” diyordu.

Advertisements

Yani, “Sana vacib olan hamdin yerine, sen, tesbihatta bulun…” demektir. Bu böyledir, çünkü, hamd muhakkak, nimetler mukabilinde olur, Allah’ın bize olan nimetleri ise sonsuzdur. Binâenaleyh, bunlara mukabil hamd ü sena edebilmek, beşer takatinin üstündedir. Bu sebeple işte Cenâb-ı Hak, “Allah’ın nimetlerini saymaya kalksanız, onları hakkıyla sayamazsınız” (İbrahim, 34) buyurmuştur. Buna göre Cenâb-ı Hak adeta sanki, “Sen, bihakkın hamdden acizsin. O halde, hamdin yerine tesbihatta bulun” demek istemiştir.

Web / https://keremonder.com
Facebook / http://www.facebook.com/kereminden
Twitter / http://twitter.com/keremonder1
Instagram / http://www.instagram.com/kerem_onder/
SoundCloud / http://soundcloud.com/keremonder
İngilizce Altyazı Kanalı / https://www.youtube.com/keremonderenglish
Almanca Altyazı Kanalı / https://www.youtube.com/keremonderdeutsch

Share