Tövbe? istiğfar günde 70 / 100 defa sabah sünnetinden sonra ve ikindiden sonra
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

Tövbe? istiğfar günde 70 / 100 defa sabah sünnetinden sonra ve ikindiden sonra

KUR’ÂN-I KERİMİ öğrenmek her mü’minin en zevkli ve en tatlı bir meşguliyetidir. Bunun için bir mü’min hangi yaşta olursa olsun, Kur’ân’ı öğrenmek için büyük bir gayret içine girer. Okumasını öğrendikten sonra da bu hazzı her fırsatta tatma imkânına sahip olur. Çünkü Kur’ân’ı öğrenmek imanın bir gereğidir.

Kur’an-ı Kerim Cüzü (30 Cüz)
Kur’an-ı Kerim; Sure, Cüz, Ayet ve Hatim okuma.
Kuran, KURAN: İslam’ın kutsal kitabıdır. Arapça bir sözcük olan “kuran”, okumak, ezbere okumak, bir araya getirmek anlamına gelir. Arapça olan ve 114 surede toplanmış 6200’ün üstünde ayetten oluşan Kuran, Hz. Muhammed’e peygamberliğin verildiği 610’dan 632’deki ölümüne kadar parça parça indirilmiştir.
Kur’an, vahiy mahsulüdür, Allah kelamıdır, dili Arapça’dır.

Kur’an-ı Kerim

Kur’an-ı Kerim, en son ve en büyük peygamber Hz. Muhammed (S.a.v.)’e Allah tarafından gönderilen en büyük kutsal kitapdır.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.a.v.), kendisine peygamberlik görevi verilmeden önce bir süre Mekke yakınındaki Hira dağında bir mağaraya çekilir, Allah’ın büyüklüğünü düşünmekle meşgul olurdu.
Kuran-ı Kerim nasıl indirilmiştir

610 yılının Ramazan ayında bir Pazartesi gecesi yine Hira’daki mağaraya çekilmiş, gönlü ve bütün varlığı ile Allah’a yönelmişti. İşte bu sırada meleklerin en büyüğü olan Cebrail (a.s.), Allah’ın emriyle peygamberimize gelerek “Oku!” dedi ve bu emri üç defa tekrarladı. Sevgili Peygamberimiz, “Ne okuyayım?” deyince Cebrâil (a.s.), Kur’an-ı Kerim’den beş ayeti tebliğ etti. Böylece ilk vahiy geldi ve Kur’an-ı Kerim nâzil olmaya başladı.

Kur’an-ı Kerim, Peygamber Efendimize Cebrail adlı melek aracılığı ile indirilmiştir. İlk vahiy geldiği zaman Peygamberimiz (S.a.v.) 40 yaşında idi.

Kur’an-ı Kerim, peygamberimize vahiy yoluyla gelmiştir. Vahiy: Allah tarafından doğrudan doğruya veya elçi vasıtasıyla Peygamberlere bildirilen ve kesinlik ifade eden bilgidir. Vahyin çeşitleri vardır. Allah bu vahiy yollarından biri ile sözünü peygamberlerine duyurmuştur.

Allah’ın sözünü peygambere bildiren melek; bazen kendi suretinde gelirdi. Bazen de bir insan şeklinde gelir, orada bulunanlar kendisini görür, sesini işitirlerdi. Bazı zamanlarda da melek vahyi peygambere bildirir, fakat kendisi görünmezdi.
Kuran-ı Kerim ne zaman tamamlandı

Kur’an’ın inmeye başlamasıyla Hz. Muhammed (S.a.v.)’in Peygamberlik görevi başlamış oldu. Kur’an-ı Kerim, bazen ayet-ayet, bazen de sureler halinde parça parça inerek 23 senede tamamlandı.

“İşte bu Kur’an muazzam bir kitabdır. Onu biz indirdik. Çok mübarektir. (Fayda ve bereketi çoktur). Artık buna uyun, emirlerine bağlanın ve Allah’tan korkun. Tâ ki merhamet olunasınız.” (En’âm suresi, 155. ayet)

Kur’an-ı Kerim’i koruyacağını Yüce Allah, şu ayetle teminat altına almıştır: “Kur’anı biz indirdik, elbette yine onu biz koruyacağız.” (Hicr suresi, 9. ayet)

“O Kur’an, insanları Hakk’a ulaştırır; helâl ile haramda ve din hükümlerinde hakkı bâtıldan ayırır…” (Bakara suresi, 185. ayet)

Kur’an-ı Kerim toplu olarak değil, zaman ve olaylara göre ayetler ve sûreler halinde parça parça inmiştir. Bu durum, onun kolayca ezberlenmesini ve anlaşılmasını sağlamıştır.
“Kur`an apaçık bir nur, hakîm bir zikir ve en doğru yoldur.” *
Kur’an, iyiliği emreder kötülükten sakındırır.
“Kur`an-ı Kerîm, Allah Teâlâ`nın gökten yeryüzüne uzatılmış bir ipidir.” *
Kur’an Cenab-ı Allah’tan insanlara güzel bir öğüttür:
“Kur`an`ın sair sözlere üstünlüğü, Rahman`ın mahlûkatına nazaran üstünlüğü gibidir.” *
“Kim Allah`ın kitabından bir âyet okursa, Kıyâmet günü kendisine nûr olur.” *
“Evlerinizi namaz kılarak ve Kur`an okuyarak nurlandırınız.”
“Kur`ân-ı Kerîm doğru yol gösterici, mü`minlere derecelerle kurtuluşu müjdeleyicidir” (el-Bakare, 97)
“O Kur`an, insanları Hakk`a ulaştırır; helâl ile haramda ve din hükümlerinde hakkı bâtıldan ayırır…” (el-Bakare, 185). *

“Şu indirilmiş Kur`an, mübarek ve feyizli bir kitabdır ki elleri önündekini (Tevrat ve İncil`i) tasdik edicidir. Tâ ki onunla Mekke halkını ve bütün çevresindeki insanları korkutsun. åhirete îman edenler, namazlarına gereği üzere devam ettikleri gibi, Kur`an`a da inanırlar” (el-En`âm, 92). *

“Onlar, hâlâ Kur`an`ın Allah kelâmı olduğunu ve mânasını düşünmeyecekler mi? Eğer o, Allah`tan başkası tarafından olsaydı, muhakkak ki içinde birbirini tutmayan birçok söz ve ifadeler bulurlardı.” (en-Nisâ, 82). *
“Böylece onu Arapça kur’ân olarak indirdik. Belki çekinirler ya da bilgi edinirler diye tehditleri onun içine, değişik şekillerde yerleştirdik.” (Tâhâ, 20/113)
“Elif! Lâm! Râ! Bunlar her şeyi açıkça ortaya koyan Kitap’ın ayetleridir. Belki aklınızı kullanırsınız diye biz bunu Arapça kur’anlar şeklinde indirdik.” (Yusuf, 12/1-2)
“Biz bu Kur’an’da insanlar için her konuyu örnekledik ki akıllarını başlarına toplasınlar. (Örnekleri) Yanıltıcı olmayan ve Arapça kur’an’lar halinde verdik ki kendilerini koruyabilsinler.” (Zümer, 39/27-28)