Vatana Millete Hayırlı Ve Faydalı Olmak için İlim Tahsil edenlerin ( Öğrencilerin) Okuyacağı Dua
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

Vatana Millete Hayırlı Ve Faydalı Olmak için İlim Tahsil edenlerin ( Öğrencilerin) Okuyacağı Dua

Aile ve Vatanına #Hayırlı,Faydalı İlim Öğrenmek İçin Öğrencilerin Okuyacağı Dua
Bir kimse önce kendisine (ahireti ve dünyası için), sonra aile ve cemiyete faydalı olabilecek ilim öğrenme niyetine girdiğinde bu duayı çokça okumalıdır.
Faydalı #İlim Öğrenmek İçin Dua
Allâhümmenfa’ni bimâ allemtenî ve allimnî mâ yenfeunî ve zidnî ilmen velhamdülillâhi alâ külli hâlin ve eûzü billâhi min azâbin-nâr.
Anlamı:Allah’ım!Bana öğrettiğin ilimden beni yararlandır,menfaatleneceğim bilgileri bana ihsân eyle ve ilmimi arttır.Hamd her hâl üzere Allah’adır.Ateşin azabından Allah’a sığınırım.

اَللّٰهُمَّ انْفَعْن۪ي بِمَا عَلَّمْتَن۪ي وَعَلِّمْن۪ي مَا يَنْفَعُن۪ي وَزِدْن۪ي عِلْمًا اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ وَأَعُوذُ بِاللّٰهِ مِنْ حَالِ أَهْلِ النَّارِ

Bıçak bir âlettir. Hem hayra hem de şerre kullanılabilecek bir âlet… Onunla ekmek ve benzeri ihtiyaçlar kesilirse, insana hizmet eder. Fakat insana saplanırsa bir cinayete âlet edilmiş olur.
Akıl da böyle, iki türlü. Şerre çalışan ve hayra çalışan.
Bunun neticesinde ilim de böyle iki türlü:
1. Faydalı ilim
2. Faydasız ilim
Faydalı ilim; insana, gayesine ulaşmasında yardım eden ilimdir. İnsanın mârifetullah ve ibâdet iştiyâkını artıran ilimdir.
Kur’ân-ı Kerim’de methedilen ilim, işte bu faydalı ilimdir. Âyet-i kerîmede bu ilim tarif edilir:
“Allah’tan, kulları içinde ancak ilim sahibi olanlar (lâyıkıyla) ittikā eder, (takvâ ile korkar.)”(Fâtır, 28)
Demek ki faydalı ilim, Allah korkusunu artıran ilimdir. Haşyet ve takvâyı besleyen bir ilimdir. Faydalı ilim sahiplerine güzel bir misal olan Süfyân-ı Sevrî Hazretleri’nin genç yaşta beli bükülmüştü. Sebebini soranlara şöyle derdi:

“Kendisinden ilim tahsil ettiğim bir hocam vardı. Vefâtı esnasında ona telkinde bulunduğum hâlde bir türlü kelîme-i tevhîdi söyleyemedi. İşte bu hâli görmek, benim belimi büktü.”
İşte faydalı ilim.
Cenâb-ı Hak, faydalı ilim sahipleri hakkında buyuruyor:
“Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”(ez-Zümer, 9)
İlmin getireceği netice, yani faydalı ilimden insanın elde edeceği istifade; Cenâb-ı Hakk’a kullukta kurbiyet, yakınlık derecesi elde etmektir. İlmin faydası, kişiyi sâlih ameller işlemeye sevk etmesidir; kulluğunun huşûunu, kalbinin haşyetini, ürpertisini artırmasıdır. Bunu hâsıl edecek yegâne usul ise; Allah Rasûlü ile ülfetimizi, O’na muhabbet ve ittibâımızı artırmamızdır.

Fahr-i Kâinât Efendimiz gibi #duâ edelim:
“Allâh’ım, faydasız ilimden, korkmayan kalpten, doymayan nefisten ve icâbet edilmeyen duâdan Sana sığınırım.”(Müslim, Zikir, 73)

Yâ Rabbî!.. Kalplerimizi, Habîb-i Edîbin –sallâllâhu aleyhi ve sellem-Efendimiz’in feyiz ve rûhâniyetinden nasipdâr eyle!.. Cehlimizi ilm-i nâfî ile bertarâf eyle ve ilmimizi Hakk’a yakınlık istikametinde artır. Bizi, takvâ ile «mârifetullâh»a eren bahtiyar kullarından eyle!.

?Yeni videolardan bildirim almak için abone olup, Zili açabilirsiniz
Link: https://www.youtube.com/channel/UChgMijB0NfieoU2qDr-NbcQ?sub_confirmation=1