Bütün sıkıntıları çözen ayet? / 25.08.2020 / Kerem Önder
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

Bütün sıkıntıları çözen ayet? / 25.08.2020 / Kerem Önder

وَمَن يَتَّقِ ٱللَّهَ يَجْعَل لَّهُۥ مَخْرَجًا

“…Kim Allah’a karşı gelmekten sakınırsa, Allah ona bir çıkış yolu açar.” Talak 2

وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ ۚ وَمَن يَتَوَكَّلْ عَلَى ٱللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُۥٓ ۚ
إِنَّ ٱللَّهَ بَٰلِغُ أَمْرِهِۦ ۚ قَدْ جَعَلَ ٱللَّهُ لِكُلِّ شَىْءٍ قَدْرًا

“Ve ona hiç beklemediği yerden rızık verir. Kim Allah’a dayanıp güvenirse Allah ona yeter.
Şüphesiz Allah dilediği şeyi sonuca ulaştırır. Allah her şey için bir ölçü koymuştur.” Talak 3

Her türlü sorun için Peygamber Efendimiz(s.a.v)’in önerdiği ayeti kerimedir.
Abdullah b.Mesud(r.a) bu ayetin fazileti ile ilgili şöyle söylemiştir: “Kur’an’da problemlere en güzel, en çabuk çözüm getiren ayettir.”
Peygamberimiz (s.a.v) buyurdu ki; “Eğer ümmetim bu ayetle amel etseydi, Allah rızıklarını ayaklarına getirirdi”

Cenâb-ı Hak, “Kim Allah’tan korkarsa, ona bir çıkış yeri ihsan eder…” buyurmuştur. Şa’bî, bu ayete, “Kim iddetine doğru boşarsa, Allah Teâlâ bu kimse için, onun, kadına yeniden dönmesine bir yol halkeder” derken, başkaları da bu ifadeye, “İnsanlara zor gelen bütün şeyler hususunda bir çıkış yolu yaratır.” anlamı vermişlerdir.
Kelbî de, “Kim, musibetlere sabrederse, Allah o kimseye, cehennemden kurtulup cennete götüren bir çıkış yolu ihsan eder…” manasını vermişlerdir.
Bu ayet Hz. Peygamber (s.a.s) nezdinde okunduğunda, Hz. Peygamber, “Dünya şüphelerinden, ölüm sekerâtından ve kıyamet gününün sıkıntılarından bir çıkış yolu ihsan eder…” buyurmuştur.

Müfessirlerin çoğu şöyle demişlerdir: Bu ve devamı olan ayetler, Avf İbn Mâlik el-Eşcaî hakkında nazil olmuştur. Düşmanlar, oğlunu esir almışlardı. Derken, Hz. Peygamber (s.a.s)’e gelir, bunu Hz. Peygamber (s.a.s)’e anlatır ve ihtiyacını ona arzeder de, bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.s) ona, “Allah ‘tan kork, sabret ve “La havle ve la kuvvete illâ billâh” cümlesini söylemeye devam et.” der, adam da böyle yapar. Bir gün evde iken oğlunu karşısında bulur, zira oğlu düşmanların elinden kurtulmuş, derken bir deve sürüsüne rastgelmiş ve onu da sürüp babasına getirmişti.
Keşşaf sahibi de şöyle der: “Babası evde bulunduğu bir sırada, oğlu kapıyı çalar. Yanında da yüz deve getirmişti. Öyle ki, düşmanlar bu develeri görememişler, o da bunları sürüp getirmişti. İşte Cenâb-ı Hakk’ın, “… onu ummadığı bir cihetten rızıklandırır.” ifadesiyle anlatılan bu husustur.” Şöyle de denebilir: “Kim Allah’tan korkar, helâl kazancı tercih eder ve ailesine (onun huysuzluğuna) karşı sabrederse, eğer bir sıkıntısı varsa, Allah onun bu sıkıntısını giderir ve onu, ummadığı bir yerden rızıklandırır.”

Cenâb-ı Hak, “Allah her şey için bir ölçü tayin etmiştir…” buyurmuştur. Ki, buradaki ijJü kelimesi ve anlamlarında olup, bu, Allah’a tevekkül etmesi ve işleri O’na havale etmenin gerekliliğini beyan eden bir ifadedir. Kelbî ve Mukâtil ise bu ifadeye, “Sıkıntı ve refaha dair bir şeyin, Cenâb-ı Hakk’ın takdir ettiği bir noktaya varıp dayanacağı, ne bir an önce ne de bir an sonra vaki olamayacağı bir zamanı vardır.” şeklinde mana vermişlerdir. İbn Abbas da, Cenâb-ı Hakk’ın bu ifade ile, “Meşîetimle yarattığım her şeyi takdir ettim.” manasını kastettiğini söylemiştir.” Razi Tefsir

Web / https://keremonder.com
Facebook / http://www.facebook.com/kereminden
Instagram / http://www.instagram.com/kerem_onder
Twitter / http://twitter.com/keremonder1
Podcast / https://anchor.fm/keremonder

din,ilim,fıkıh,dini videolar,sohbet,sohbetler,dini sohbetler,kerem önder,kerem önder resmi,kerem önder hoca,tefsir,Allah,ilim
yayma,ihramcızade,ihramcızade ilim yayma,