İslam Hukûkunda Tüzel Kişiliğe Îtibâr Edilir mi?
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

İslam Hukûkunda Tüzel Kişiliğe Îtibâr Edilir mi?

İSLÂM’DA TÜZEL KİŞİLİK
İslâm hukuku tüzel kişiliği tanır mı, tüzel kişiliğe itibar edilir mi? Taqi Osmani ve beytü’l-mâl’in şahs-ı mâneviyesi olduğunun değerlendirildiği görüşü kendisinden rivayet ettiği İmâm-ı Serahsî bu meseleyi nasıl açıklamıştı? Serahsî’nin bir işlemin faizli işlem olması için ortaya koyduğu sürdüğü şartlar nelerdi?

Abdülhamid Türkeri Hoca bu sorunun cevabını verirken öncelikle tüzel kişiliğin vasfıları, mevcut ticfaret hukukuna göre borçlanma ve ödeme ilişkilerini açıkladı. Böylelikle ticaret hukukunda tanınan tüzel kişiliğin dinde yeri olup olmadığını izah etti.

ŞAHS-I MÂNEVİYE KONUSU
Ardından delilleriyle birlikte konunun fıkhi yönden değerlendirmesini yaparak, özellikle Taqi Osmani’nin görüşleri ve İmam-ı Serahsi’den rivayet ettiği beytü’l-mâl’da borç alışverişi meselesinden mânevi şahsiyetin oluşumu hakkındaki içtihadının ne şekilde alınıp alınamayacağını, yine İmam Serahsi’nin görüşleri ile açıkladı.

Meselenin anlaşılamayabilecek bazı kısımlarını İbni Abidin ve yine İmam Serahsî’nin El-Mebsut’u üzerinden açıklayan Abdülhamid Türkeri Hoca Efendi bu geniş izahat videosuyla birlikte, İslâm’da Tüzel Kişilik anlayışının olup olmadığı ve nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair bilinmesi gereken çok önemli bilgileri bir video cevap haline getirmiş oldu.


İSMAİLAĞA NET | Yolumuz Sohbet

Portal: https://www.ismailaga.net/
E-posta: soru@ismailaga.net
Facebook-Twitter-Instagram: @ismailaganet
Telefon: 0850 811 7777

Bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ve portalimize üye olarak yeni video, ders ve sohbetlerden anında haberdar olabilirsiniz.