Kur’an mucizesi: Ağır Bulutlar / 15.09.2020 / Kerem Önder
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

Kur’an mucizesi: Ağır Bulutlar / 15.09.2020 / Kerem Önder

هُوَ ٱلَّذِى يُرِيكُمُ ٱلْبَرْقَ خَوْفًا وَطَمَعًا وَيُنشِئُ ٱلسَّحَابَ ٱلثِّقَالَ

“O, size korku ve ümit içinde şimşeği gösteren ve (yağmur dolu) ağır bulutları meydana getirendir.” Ra’d 12

“1) Şimşek çaktığında, yıldırım düşmesinden korkulur ve yağmur yağması ümid edilir. Nitekim şâir el-Mütenebbi “Yağmur yüklü siyah bulutlar gibi bir delikanlı. Ondan hem korkulur hem de ümit beklenir. Tıpkı, buluttan hem hayat umulması hem de yıldırımlarından korkulması gibi” demiştir.
2) Mesela yolcu ve torbasında hurma ile kuru üzüm bulunan bir kimse gibi, yağmurun yağmasında zararı olanlar, yağmurdan korkar; yağmurun yağmasında faydası olanlar da onu ümid edip beklerler.
3) Dünyada gerçekleşen her şey, kimilerine göre en hayırlı, kimilerine göre de en şerli şeylerdir. İşte yağmur da ister zaman ister mekan cihetinden olsun, ona tam o zaman muhtaç olanlar için en hayırlı, yağmurdan zarar görecek kimseler için de en şerli bir şey olur.

Bil ki bu da, Allah’ın kudret ve hikmetinin delillerindendir. Çünkü bulutun o sıvı cüzlerinin ya hava boşluğunda meydana geldiği, yahut da yeryüzünden yükseldikleri söylenebilir. Binâenaleyh eğer birincisi olursa, onların o boşlukta meydana gelmelerinin, hakîm ve kadir bir var edicinin onları var etmesi ile olması gerekir ki, elde etmek istediğimiz netice budur. Yok eğer ikinci ihtimal, yani onların yeryüzünden yükselmiş olmaları ihtimali söz konusu olursa, bu hususta, “O sıvı parçacıkları soğuk hava tabakasına ulaştıklarında donarlar ve böylece ağırlaşırlar, daha sonra da yeryüzüne düşerler” denilmesine gelince, biz deriz ki: “Bu, yanlıştır. Çünkü yağmurlar farklı farklıdırlar. Bazan damlalar büyük, bazan küçük; bazan birbirine yakın, bazan uzak; yağmurun uzun zaman yağmasında olduğu gibi bazan uzun süreli, bazan kısa süreli olur. Binâenaleyh yeryüzünün ve buharları ısıtan güneşin karakteri ayrı (değişmez) olmasına rağmen yağmurların değişik şekillerde olması, mutlaka hür ve irade sahibi bir yaratıcının tahsisi ile (bu özellikleri onlara vermesi) ile olmalıdır. Hem sonra tecrübeler de, duâ ve niyazın, yağmurun yağmasında büyük bir tesiri olduğuna delalet etmektedir. İşte bundan ötürü yağmur namazı meşru kılınmıştır.
Binâenaleyh yağmurun yağmasında müessir olanın, tabiat ve onun özelliği değil, hür ve irade sahibi bir failin kudreti olduğunu anlıyoruz.” Razi, Tefsir

Web / https://keremonder.com
Facebook / http://www.facebook.com/kereminden
Instagram / http://www.instagram.com/kerem_onder
Twitter / http://twitter.com/keremonder1
Podcast / https://anchor.fm/keremonder

din,ilim,fıkıh,dini videolar,sohbet,sohbetler,dini sohbetler,kerem önder,kerem önder resmi,kerem önder hoca,tefsir,Allah,ilim
yayma,ihramcızade,ihramcızade ilim yayma,