Neden yeni bir kanal?
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

Neden yeni bir kanal?

Bu videonun sonunda sizleri bence büyük bir sürpriz bekliyor.
Yeni Kanala Abone Ol ► http://bit.ly/basfi
Son yıllarda çok büyük bir hızla teknolojik gelişmeler yaşıyoruz. Bazı gelişmeler o kadar hızlı ki daha biz yeni bir teknolojik icada doğru düzgün alışamadan onun da yeni bir versiyonu çıkıyor.
Önceden oda büyüklüğünde yer kaplayan hantal bilgisayarlar artık küçülüp cebimize girmeye başladılar. Ve bu yenilikler, gelişmeler bitmedi, bitmeyecek. Bütün bunlar niye yapılıyor? Biz insanların problemlerine çözüm üretebilmek için. Peki biz insanların tek problemi bilgisayarlarımızın yeterince hızlı olmaması mı? Cep telefonlarımız yeterince küçük ya da ince değil mi?
Yanlış anlaşılmasın. Kanalının adında bile “teknoloji” kelimesi geçen birisi olarak bu tür yeniliklerden en çok heyecan duyan kişilerden biriyim. Ama bazen bu süslü püslü konular bizi bazı başka problemlerden, daha gerçek problemlerden uzaklaştırabiliyor. Neyse ki beni heyecanlandıran bir kelime daha var. Bu problemlerin pek çoğuna çare olabilecek bir kelime bu: “Kimya.”
Aslında “simya” demek isterdim ama içinde yaşadığımız şu modern dünyada kaç tane simyacı kaldı ki? Ayrıca bu kavram parçalanarak kimya, metalurji, fizik, tıp, astroloji, semiotik, mistisizm, spiritüalizm ve sanat adı altında pek çok farklı alana ayrıldı. Bölünerek çoğaldı. O yüzden biz bunlardan şimdilik sadece birini seçelim ve “kimya”yla devam edelim.
İnsanlık tarihinde pek çok ilerlemenin kilit taşıdır kimya. Binlerce yıldır fenomenlerin dilinden düşmez. Demokritus “atom”dan, Plato “element”lerden söz eder. Aristo meşhur “5 element” tezini geliştirmiştir. Bu isimlerin hepsini önceden duymuş olabilirsiniz. Şimdi size muhtemelen hiç duymadığınız bir isim vereyim: Ebû Mûsa Câbir bin Hayyân. 9. Yüzyılda yaşamış bir simyacı. Bu alanlarda yani Eczacılık, Metalürji, Astroloji, Felsefe, Fizik ve Müzik gibi konularda 400’den fazla kitap yazmış. En çok da “kimya” alanında çalışmış. Deneyler yapmış ki biliyorsunuz deneyler “bilimsel yöntem”in temel yapı taşlarından biridir. Tabi başkaları o zamanlar bunun “kimya” olduğunu bilmiyormuş. Ta ki “Kitab al-Kimya” adlı eserini yazana kadar. 12. Yüzyılda Latince’ye çevrilen bu eser sayesinde bilim dünyası “kimya” kavramını, İngilizce sözlüğü de “chemistry” kelimesini kazanmış. Kazanmış ve sonrasında bu alanda yapılan daha pek çok çalışmayla insanlığın problemlerine çözüm üretmeye devam etmiş.

Videonun tam metni web sitemde: http://barisozcan.com/neden-yeni-bir-kanal

STT ► http://bit.ly/stt-serisi
OKU ► http://bit.ly/oku-serisi
İZLE ► http://bit.ly/izle-serisi
VLOG ► http://bit.ly/barisozcan-VLOG
~

http://google.com/+BarisOzcan
http://facebook.com/BarisOzcan
http://instagram.com/BarisOzcan
http://www.snapchat.com/add/ozcanbaris
http://BarisOzcan.com/sikca-sorulan-sorular