BEBEKLERDE KAKA YAPAMAMA NEDENLERİ-BEBEKLERDE KAKA YAPARKEN ZORLANMA
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

BEBEKLERDE KAKA YAPAMAMA NEDENLERİ-BEBEKLERDE KAKA YAPARKEN ZORLANMA

Kanalımıza ABONE OLUN ? https://goo.gl/yDnyXI ?
Web Sitemizi Ziyaret Edin ? https://goo.gl/kBbPK4 ?
Facebook Sayfamızı Beğenin ? https://goo.gl/ppqIPP ?

BEBEKLERDE KAKA YAPAMAMA NEDENLERİ-BEBEKLERDE KAKA YAPARKEN ZORLANMA

Bebeklerde kaka yapamama ve kaka yaparken zorlanmaBebeklerde kaka yaparken zorlanma aslında kabızlık olarak adlandırılsa da kabızlıktan tamamen farklı bir durumdur. Kabızlık, bebeğin yediği gıdalar nedeniyle sindirim sisteminin tam olarak etkin bir biçimde çalışmamasından kaynaklanan bir sağlık sorunudur ve bebek kaka yapamadığı için bir hayli rahatsızlık çeker. Kaka yaparken de dışkının sert olmasından dolayı dışkı yapmada ağrı ve sancı çeker. Bu da biz anneleri ve babaları gerçekten üzer. Bebeklerde kaka yapamama üzerine yaptığım araştırmada ilginç bilgiler öğrendim ve bunları sizlerle paylaşmak istedim. Eminim bizim haricimizde de bir çok anne babanın başına bebekte kabızlık sorunu geliyor ve insanları üzüyor. Bebeklerde Kaka yaparken Zorlanma ise kabızlıktan farklıdır ve kaka yaparken zorlanma konusunda şu ilginç bilgilere ulaştım

Anne sütü ile beslenen bazı bebeklerde nadiren de olsa kaka yapamama veya seyrek kaka yapma durumları normaldir.
Bu duruma doktorlar “kabızlık” demiyorlar. Kabızlık pediatri literatüründe sert top top olan kaka durumlarına deniyormuş. Kaka sulu diş macunu kıvamında hardal renginde ise ve ingilizce de “seedy” denilen şekilde küçük susamsı parçacıklar varsa normal demekmiş.
Seyrek kaka yapma durumu bu bebeklerin (benim anladığım kadarı ile) anne sütünü çok verimli bir şekilde kullanmasından veya bağırsaklarının henüz gelişmekte olmasından kaynaklanabiliyormuş.
Süt emmede, kilo almada, huyunda suyunda bir terslik yoksa bu durum bir hastalık veya rahatsızlık belirtisi değilmiş.
Bu dönemdeki seyrek kaka yapma şimdiden ileride görülebilecek bağırsak tembelliğinin habercisi değilmiş.
Üç ay, evet üç ay sonunda ancak kabullenebildik bu durumu. Aslında sabah erkenden kendi kendisini uyandırıp veya tam uykuya daldığı sırada aklına gelip uzun uzun ıkınmaya başladığında hala daha bunun başka bir sebebi veya çözümü var mı diye dört dönmeyi tamamen bırakmış değilim. Ama en azından doktoru arayıp hemşireleri taciz etmeyi bıraktım.

Bu kabullenme safhasına gelip herşeyi kendi oluruna bırakana kadar Kımılnaz’ın bağırsakları çalıssın ve kaka yapsın diye yaptıklarım:

1. Hemşirenin tavsiyesi üzerine her gün küçük bir miktar (1 oz.) beyaz üzüm suyunu (white grape juice) bire bir oranında sulandırıp verdik. (Daha çok küçük olduğundan erik suru – prune juice – vermememizi tavsiye ettiler)
2. Ben devamlı rezene ve papatya çayı içtim.
3. Karnını özel papatya ve lavanta karışımı yağları ile ovaladık.
4. İlk başlarda çok endişelendiğimizde iki kere gliserin fitil koyduk. (Bebek fitilinin dörtte biri kadar) Fakat doktorumuz çok elzem gördüğümüz durumlar dışında devamlı fitil kullanılmamasını önerdi.
5. Bir kere bir çay kaşığı zeytinyağı verdik.
6. Poposuna zeytinyağı sürdük. Acaba poposunda kaka mı katılaştı, o mu tıkıyor diye ucunu zeytinyağlığımı koltukaltı termometresi ile stimule ettik.
7. Bu arada yapılan bacak ve mide masajları cabası.
8. Ben her sabah emzirmeden sonra tuvalete oturtur gibi kucağımda tutup “Hadi kızım, ınnggh. Ikın kızım, kakalar çıksın yavrum” diye gaz verdim.

Baktık bu kadar uğraşmaya hala ne zaman yapacağı gelirse o zaman yapıyor, biz yukarıda yazdığım herşeyi aynı anda yapsak bile kaka yapması gecikebiliyor, kaka yaptığında öyle 5 günlük kaka içinde birikmiş gibi deli gibi kaka olmuyor işte o zaman kabullendik ve Kımılnaz’ı daha fazla hırpalamamaya karar verdik. Sadece kaka yapmadan bir gün evvel ve yapacağı gün uyku miktarı gözle görülür miktarda azalıyor. Biz de o gün onun gazını ve ıkınmasını rahatlacak ne varsa yapıyoruz. Kakası geldiğini anlarsam (yakalarsam) yatırıyorum yatağına pantolonunu ve üzerindeki fazla katları çıkarıp bezini bollaştırıyorum. O da uğraşıp yapıyor garibim.