Beyaz Sirke Nedir ? Saf Sirke Nedir ? Sirke Ruhu’nun Faydaları
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

Beyaz Sirke Nedir ? Saf Sirke Nedir ? Sirke Ruhu’nun Faydaları

Beyaz Sirke Nedir? Saf Sirke Nedir? Sirke Ruhu’nun Faydaları

Beyaz Sirke ( Sirke Ruhu ) Nedir?
Beyaz sirke ya da diğer adıyla sirke ruhunun adı şeffaflığından gelmektedir. Saf sirke endüstriyel olarak en kolay üretilen sirke olmasından ötürü maliyeti diğer sirkelerden ucuzdur. Ülkemizde pek bilinen bir ürün olmasa da yurt dışında şişesinin yani litresinin raf fiyatı 1 dolar’dan azdır.

Sirke ruhu nasıl üretilir ?

Saf sirke şeker pancarı ya da mısır şekerinden elde edilir. Önce şeker fermante edilir. Bu sayede alkol oranı yoğun bir yapı elde edilir. İlk fermantasyon sonunda elde edilen yoğunluk yaklaşık %90 civarındadır. Ardından alkol asit asetiğe dönüştürülür (bu da ikinci fermantasyondur). Bu işlem ilk fermantasyona oksijen ve bazı bakterilerin eklenmesiyle gerçekleştirilir.
Bu fermantasyon yöntemi hem pratik hem de alkolü kolayca asit asetiğe dönüştürmeye yarar.
Daha sonra sıvı filtrelenir ve pastörize edilir ve nihayet ürün şişelenir. Ürünün üzerindeki “derece” miktarı sirkedeki asit asetik oranını gösterir. Bu miktar saf sirkede %10 dur. Üretimi endüstriyel olsa da saf sirkeye “doğal” denmektedir. Bunun nedeni bu ürünün birçok durumda zararlı herhangi bir etkisi olmadan kullanılabilmesidir.

10% oranında asit asetik içeren saf sirke eski zamanlardan beri kullanılagelmiştir. Sağlığa zararı olmayan bu sıvı kolayca doğada dönüşebilmektedir. Başka bir deyişle sirke ruhu biyolojik olarak çözülebilen bir sıvıdır ve evlerimizde kullandığımız birçok ürünün aksine atmosfere zararlı hiçbir gaz çıkartmamaktadır.
Tek bir kötü yanı vardır o da kokusudur. Bazıları sirke ruhunun kokusunu tahammül edilemez bulurlar. Ama bunun da bir çözümü vardır. Saf sirkeye bir iki damla parfüm eklemek saf beyaz sirkenin koku sorununu kolayca giderir.

Saf Beyaz Sirke Nasıl Kullanılır?

Koku Giderici olarak Beyaz Sirke:

Özellikle lavabo kenarları, dehlizler, banyo ve wc giderleri vs. beyaz sirke ile temizlenirse evde oluşan kokular azabilir. Beyaz sirke hem baskın kokuludur hem de koku kaynaklarında biri olan küf ve bakterileri yok eder. Ayrıca; ev içine yemek kokusu sinmiş ise bir çay bardağı beyaz sirke ve 2 çay bardağı su karıştırılarak oluşan karışım kaynatılır. Karışım buharlaşıncaya kadar işleme devam edilir. Yemek yaparken ele sinen; balık, soğan sarımsak kokuları da eller sirkeli su ile durulanarak giderilebilir.

Yemeklerde ve Soslarda Beyaz Sirke Nasıl Kullanılır?

Beyaz sirke, bazı salata soslarında veya yemeklerde kullanılabilir. Ayrıca etleri marine etmek için de kullanılır. Bir kaç damla beyaz sirke ve diğer baharatlar ile limon suyu ve sarımsak karıştırılır ve et bir kaç saat ( isteğe göre 12 saat yada 1 gece ) bekletilebilir.

Sebze meyveleri dezenfekte etmek ve ilaçlardan arındırmak

Sebzeler iyice yıkandıktan sonra bir kap içerisine bol miktarda su ve 1 çorba kaşığı sirke ruhu eklenir ve sebzeler bu suyun içerisine yatırılarak 10-15 dakika bekletilir. Meyveler ise sirkeli su ile yıkanabilir…

Videomuz genel olarak şu konularla ilgilidir; beyaz sirke içilir mi, beyaz sirkenin cilde faydaları, beyaz sirke ile turşu, beyaz sirke zayıflatırmı

Kanalımıza ABONE OLUN ? https://goo.gl/yDnyXI ?
Web Sitemizi Ziyaret Edin ? https://goo.gl/kBbPK4 ?
Facebook Sayfamızı Beğenin ? https://goo.gl/ppqIPP ?