Kudret Narı Nasıl Yenir ?
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

Kudret Narı Nasıl Yenir ?

Kudret Narı Nasıl Yenir ?

Üsküdar Üniversitesi öğrencisi Hazal Gür hazırladığı proje TÜBİTAK tarafından kabul edildi.Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler biyoloji ve Genetik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Hazal Gür’ün, “kudret narının kanser tedavisinde kullanılmasına” adlı bilimsel çalışmalarını içeren proje TÜBİTAK tarafından incelenmek üzere kabul edildi. Davranış Bilimleri ve sağlık alanında Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi akademik alandaki çalışmaları ile de başarılara imza atıyor. ( Bknz : Kanser Hastalarına Kudret Narı Umut Oldu )

Kudret Narı Nerede Bulunur ?
Acayip Elma ve Papara diye de anlandırılan, Latincesi Momordica charantia olan ve Kabakgiller ailesine mensup kudret narı; zeytinyağı veya balla karıştırılıp tüketilen bir bitkidir. Yüksek oranda E vitamini içeren bu bitki, Hindistan kökenli olup ülkemizde ise en çok Yalova ve Bursa taraflarında yetişmektedir. Sonbaharda toplanır ve taze tüketildiği gibi tohumlarından da macun yapılabilmektedir. Sonbaharda toplanan meyveleri taze olarak yendiği gibi tohumlarından kudret narı yağı veya kudret narı macunu yapılabilir. Ancak bilinçsiz tüketimi ciddi sağlık sorunlarına ve alerjik reaksiyonlara neden olabileceğinden bir uzman kontrolünde ve bir uzman onayı ile tüketilmesinde fayda vardır.

Kudret Narı Tohumu Nerede Bulunur?

Kudret Narı tohumu satın alarak, kendi bahçenizde bu bitkiyi yetiştirmeniz mümkün. İnternet üzerinde fiyatı 10 adet tohum yaklaşık 8 TL

Geleneksel olarak, kudret narının olgunlaşmış olanları taze olarak ezilir ve balla karıştırılarak aç karnına tercihen sabahları bir tatlı kaşığı yenir ve bir süre hiç bir şey tüketilmeden beklenir. Diğer kullanım şekli de çekirdekleri temizlendikten sonra doğranarak balla veya zeytinyağı ile karıştırılarak bir süre bekletildikten sonra tüketilebilir. Geleneksel olarak, bal içinde 1 ay zeytinyağı içinde ise 6 ay bekletilerek kudret narı macunu elde edilmektedir. Ancak bünyeden bünyeye bu bitkinin göstereceği etki, kişinin sağlık durumu, alerji durumu ve ilaç etkileşimleri gibi durumlar ciddi tetkik edilmesi gereken bir konudur. Kulaktan dolma bilgilerle ve gereğinden fazla tüketmek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir…

Kudret Narı Faydaları Neler? Kudret Narı Nasıl Kullanılır?
Geleneksel kullanımda yara ve kesikler için haricen kullanılabilir. Kadınsal yaralar içinde zeytinyağı içinde bekletilmiş kudret narı literatürde kullanılmıştır. Egzema ve bazı diğer cilt hastalıkları için de kullanım imkanı bulmuştur.

Ancak; bilimsel yönü ne derece doğrudur, üzerinde araştırma yapmak gerekmektedir.

Kudret Narı; mide, karaciğer, çeşitli iltihap, bağırsak tembelliği sorunlarında kullanılagelmiştir. Bazı uzmanlara göre mide ve bağırsak problemleri için çok etkili özellikleri vardır. Tadı biraz kötü olan ve kesinlikle fazla tüketilememesi gereken bu meyvenin faydaları bazı bilimsel araştırmalara konu olmuştur. Bileşiminde bulunan etken maddeler olan alkaloidler, momordican, charantin, oleanolik asit ve bazı proteinler iltihap giderici ve yara iyileştirici etki gösterebilmektedir.

Geleneksel şifacılıkta, kudret narı meyveleri çekirdeğinden çıkartılır ve bal veya zeytinyağı içinde bekletilerek, mide ve bağırsak problemleri, bazı yaralar ve iltihabi durumlar için kullanılabilir. Özellikle Mide ve Bağırsak Ülseri Problemi için oldukça etkili olduğu söylenmektedir. Yara tedavi edici etken maddeler, aynı zamanda gastrit, mide yanması, reflü, mide ekşimesi gibi sorunlarda da kullanılmasını sağlamıştır. Bunun yanı sıra yukarıda bahsettiğimiz gibi bağırsak hastalıkları içinde ( kolit gibi ) uzman onayı ile destekleyici olarak kullanılabilir.

Mide hastalıkları için kudret narı macunu karışımı sabahları kahvaltıdan 1 saat önce 1 yemek kaşığı tüketilebilir. 4-5 hafta kullanıma devam edilip sonlandırılır. ( Doktor tavsiyesi veya doktor onayı muhakkak şart )

Not: Yazımız, sadece bilgilendirme amaçlı olup, doktor tavsiyeyi veya onayı dışında kesinlikle kullanılmamalıdır. Tavsiye edilen dozun üstünde tüketilmemelidir. Bazı bünyelerde ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir.