Siyah Hardal Tohumunun Faydaları Nelerdir ? – İbrahim Saraçoğlu
Loading advertisement...
Preload Image
Up next

Video title

Cancel

Siyah Hardal Tohumunun Faydaları Nelerdir ? – İbrahim Saraçoğlu

Kanalımıza ABONE OLUN ? https://goo.gl/yDnyXI ?
Web Sitemizi Ziyaret Edin ? https://goo.gl/kBbPK4 ?
Facebook Sayfamızı Beğenin ? https://goo.gl/ppqIPP ?

Siyah Hardal Tohumunun Faydaları Nelerdir ? – İbrahim Saraçoğlu

Siyah hardal tohumu, Helenistik ve Roma döneminden şimdilere kadar bilinen ve kullanımına devam edilen hardal tohumunun asıl yetişme alanı gerçekleştirilen kazılarda Batı Asya ve Avrupa olduğu tespit edilmiştir. Hardalın pek çok türü bulunmaktadır. En çok bilinen türleri, beyaz hardal, kahverengi hardal ve siyah hardaldır.

Beyaz hardal yani yabani olarak, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Akdeniz ve Avrupa’da kendine yetişme alanı bulmuştur. Fakat asıl yetişme alanı Himalaya’nın etekleridir. Çiçekleri sarı renge sahiptir. Yalnız, hardalın tohum kısmından üretilen baharatı ise beyaz, sarı, siyah ya da kahverengi olabilmektedir. Tat olarak hafif tatlımsıdır. Özellikle salatalarda, et yemeklerinde, peynirlerde, sandviçlerde, çorbalarda ya da süt mısırına dökülen sos olarak tercih edilebilmektedir. Genellikle baharatın bolca tüketildiği Hindistan’da ve Bangladeş’te bol miktarda tüketilmektedir.

Ülkemizde de genellikle yemeklerin içerisinde kullanılan hardal tohumu çok faydalı bir bitkidir. Hardal tohumu C, K, E ve B vitaminlerini ihtiva etmektedir. Aynı zamanda hardalın içerinde fosfor, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri bulunmaktadır. Yani sağlık açısından eşsiz bir besindir diyebiliriz. Yurdumuzda pek bilinmemekle birlikte son yıllarda popülerlik kazanmış olan bir bitkidir.

Siyah Hardal Tohumunun Faydaları

* Hardal tohumu özellikle kas ağrısı şikayeti olan bireyler için faydalı bir besindir. İçerisinde mevcut olan magnezyum ve potasyum mineralleri ile kasların gevşemesine ve rahatlamasına fayda sağlamaktadır. Eğer mevcut kas ağrılarınızdan şikayetçiyseniz hardal tohumunu lapa biçimine getirip şikayet edilen bölgeye sürmeniz ağrıların hafiflemesi adına faydalı olacaktır.
* Hardal tohumu kan basıncını düşürür ve bu basıncın dengelenmesine yardımcı olmaktadır. * Aynı zamanda hardal tohumu ani felç ve kalp krizi riskinin önüne geçmektedir.
* Hardal tohumu bedenin toksinlerden arınmasına yardımcı olmaktadır.
* Hardal tohumu menopoz döneminde karşılaşılan uykusuzluk sıkıntısına iyi gelmektedir. * Fazlaya kaçmamak şartı ile hardal tohumu, uyku düzeninin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.
* Mevcut balgamın sökülmesine yardımcı olmaktadır.
* İştahsızlık sıkıntısı olan bireylerin iştahının artmasına ve kilo almaya yardımcı olmaktadır.

* Hardal tohumunu un haline getirip içerisine az miktarda da tarçın ekleyerek tüketmek iştah açmak için tercih edilebilir.
* Besin zehirlenmelerinde kusarak mideyi boşaltmak için kullanılabilmektedir.
* Her sabah uyanır uyanmaz 1 su bardağı ılık suya çeyrek çay kaşığı kadar hardal tohumu ekleyin ve 20 gün kadar bir süre devam edin. Bu uygulama sayesinde gastrit şikayetinden kurtulmak için önerilen bir yöntemdir.
* Hardalın yakı biçiminde göğüs bölgesine uygulanması ile göğüs bölgesinde oluşan balgamın rahatlıkla söktürülmesine yardımcı olmaktadır.
* Hardal tohumu regl döneminde bayanların sıkça yaşadığı adet sancılarını hafifletmektedir.
* Metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olur ve bedendeki yağların azaltılmasına destek olmaktadır.
* İçeriğinde bulunan magnezyum sebebi ile kan damarlarının görevlerini daha iyi yapmasına destek olur. Halsizlik ve yorgunluk sıkıntılarına karşı da iyi gelmektedir. Özellikle, mesane kanseri, kolon kanseri, bayanlarda sıklıkla karşılaşılan rahim ağzı kanseri gibi pek çok kanser türü ile mücadele ederek kanserli hücre oluşumlarını yok etmektedir.
* En önemli faydalarından bir tanesi de kanser görülme riskini azaltmasıdır. Önemli oranda bitkisel besin içeren hardal, içerisinde bulunan ve bitkisel besin kaynağı olan glukosinolat desteği ile, pek çok kanser türüne karşı etkin bir rol oynamaktadır.
* Aynı zamanda sedef rahatsızlığı ve kontakt dermatit gibi cilt rahatsızlıklarına karşı da iyi geldiği bilinmektedir.
* Özellikle güzelliğine önem veren bayanlar tarafından tercih edilen bir tohumdur. * Kaynatılmış olan kına yaprakları ile birlikte karıştırılıp saça sürüldüğü takdirde saça canlılık kazandırmaktadır.

Hardal Tohumunun Zararları

Bu tohumun beden direkt olarak teması çok uzun sürmemelidir. Bu ciltte bazı yara oluşumlarına ve tahrişlere sebep olabilmektedir. Bu tohum yakı biçiminde kullanılacaksa gözlerle olan temasından kaçınılmalıdır. Bu yakının dumanıda gözleri yakarak acı oluşumuna ve öksürüğe sebep olmaktadır. Aşırı tüketilmesi halinde bağırsak ve midede kan toplanmasına sebep olabilir. Önerilen dozdan fazla kullanılması halinde ölüm gibi bir sonuçla dahi karşılaşılabilir.